Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Friday, May 20, 2011

reason diet ke laut~

salam semua.. my current weight remain same.. eh kate diet? lerr tak knal lg ke perangai aku.. hik2..

anyway, korang yang diet ni.. ada tak satu time yang buat korang tak fikir lansung pasal diet and makan like there's no tomorrow.. heh cam aku.. ade certain la yang buat macam tu

1. during PMS

read it somewhere, bila nak period and ko makan banyak, its not a mitos.. itu normal.. bukan aku je tapi seluruh dunia.. tak caya gi google, so itu bukan alasan.. hik2.. feeling dia macam, bila ko tak makan ko rasa sangat sedih.. time tu tak payah la sebut diet.. lagi la sedih.. so for this reason, dimaafkan.. so ni some artikel or others experience pasal PMS binge ni..



2. on vacation

sapa yang dapat kawal nafsu makan masa travel n holiday, i salute! hebat ok.. aku memang tak dapat la.. kawal sikit ada.. but SIKIT.. makan nye banyak.. masa travel la peluang aku nak rasa macam2 food.. and usually even aku gained weight masa travel pun, aku tak menyesal.. sebab at least aku pernah rasa and after this mana tau dah takde peluang.. or worst, tetiba one day nikmat makan kena tarik? ceh alasan sangat kan.. sampai bila tak kurus camni.. hik2


PS: pernah baca blog sorang ni.. dia kena cancer apa ntah.. sebaya aku.. dia tak boleh makan macam2.. dia just boleh makan bubur.. so ada satu entry tu dia list food2 yang dia teringin sangat nak makan.. and dia cakap one day bila dah sembuh dia nak pergi makan semua ni.. dia menyesal masa dia sihat, dia concious sangat dengan berat so dia tak nikmati sangat apa yang dia makan.. and guess what? dia tak sempat.. Al fatihah to her..

3. family gathering

yang ni pun.. tengok event la.. if balik kelantan and makcik2 panggil datang kumpul and makan kat rumah dia.. sila la lupakan diet.. sebab makcik2 aku ni selalu excited bila family kitorang balik kelantan so mereka akan masak a lot! mereka tu bukan di bawah satu rumah ye kawan2.. makcik yang ni ajak datang rumah dia malam ni.. malam esok makcik lain pulak.. sampai la hari kitorang nak balik.. and makcik2 ni pulak jenis kalau masak, macam nak buat kenduri.. contohnya macam kat bawah


duduk ramai2 bersila.. tak ke indah tu.. hehe

4. last - bila sedih

aku ni ngada-ngada..aku diet bila aku hepi.. macam dulu..yang aku berjaya turun banyak tu.. time tu aku hepi.. mana ade aku tulis entry emo sangat time tu kan.. bila hepi aku rasa lapang dada and rasa ikhlas untuk buat benda yang aku nak buat.. tu yang boleh diet dengan jayanya.. takde tekanan.. tapi since grad ni, hidup aku dirundung kesedihan.. dengan tak dapat kerja lagi, hari2 kat rumah kena bebel.. buat itu salah ini salah yang memang salah aku pun.. hik2.. tapi biasa la.. remaja~. pangggg ko dah dewasa ok nisak!.. so bila sedih and tertekan, satu je solution untuk aku.. MAKAN.. yes makan je yang buat aku hepi.. aku tak kisah orang nak cakap poyo ke alasan ke.. tapi bila sedih and ko cam buntu ape nak buat selain berdoa.. bila ko rasa loser and takde sape.. makanan je la benda yang ada yang boleh ko buat hepi.. yang dapat terima ko.. yang bila ko tengok ko rasa nikmatnye hidup ni ada korang semua.. hik2.. patut la ade pepatah kenyang perut suka hati.. its true

k la.. sebenarnya panjang lagi nak cakap.. next time la.. daa.. hepi berdiet bagi mereka2 yang kuat..

2 comments:

Cik Nomi said...

oit cik nisak.. sampai hati mu.. huhu.. melupakan daku.. huhu

Nisa~ said...

hai cik nomi.. tak kan la nak lupe kt ko.. haha..

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign