Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Wednesday, March 31, 2010

hari pasar malam~

hari ni kelakar..hahaha again gelak sendiri.. boooo... cuaca dah mendung gile tapi nak jugak pergi swimming... then otw gi pool hujan pulak.. so aku n jehan ubah haluan ke pasar malam.. then otw pasar malam lak hujan lebat gile... so aku pun mengeluh

"kalau skoler dah masuk ni aku pergi sauna dah"
then jehan pon dengan penuh semangat berkata JOM... so ubahlah haluan ke spa... so hari ni aku bersauna... macam biasa la.. peluh gila2 n memang aku suka la sauna ni... kalau banyak duit memang dah beli letak kat umah... so after sauna kitorang singgah pasar malam... actually today aku tak makan pape lagi sebab malas (other pendiet, tolong jgn tiru)... just minum air vico free kat exbition UTP tadi... tu pun kalori banyak gile kan... orang cakap air milo ni sama macam sepinggan nasik.. tapi secawan kecik tu tak tau la pulak kan...

then di pasar malam, jadi la lapar gila... nasib baik la nafsu terhadap makanan2 fevret dapat dikawal... so aku pun beli kacang kuda untuk makan time kat pasar malam tu.. biar la orang nak cakap aku buruk lantak makan sambil jalan tapi aku memang lapa... tu nasib baik aku makan kacang tau... kalau aku makan nasi bungkus tak ke lebih memburukkan keadaan... then beli jagung rebus satu without mentega n garam.... n buah anggur untuk esok... oklah.. so today aku start 3DFC dengan berat 71kg~ tak caye.. nah bukti...

4 comments:

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

pssttt.. berapa tinggi u yer.. and ape target weight u.. ade berapa bulan lagi tinggal??

nanti u cakap yer.. pastu i tolong kasi tau ape yang u patut makan and patut elakkan.. sumtimes kite nih kena ade org guide and kasi moral support.. baru leh berjaya..

dun wuri.. i tak suruh u makan ubat kurus ;)

Nisa~ said...

hehe... tinggi i 159cm.. n target weight i agal melampau actually... 45kg... mcm mustahil kan... hehe.. but for now... 55kg pun dah cukup.. tu pon rase mcm impossible je nak capai.. ish2~

huhu.. i appreciate sgt if ade org guide... hepi tau! hehehe

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

ok dear..
i dah khatam camne u buat exercise semua.. ape yang u makan.. ni my idea utk u..

~ dalam sehari u WAJIB ambik 1200kcal.. jangan kurang dari tuh.. or kalau nak lebih tambah kepada 1500kcal.

~ makan setiap 2-3 jam sekali.. maknenyer u ade 5-6 meals utk sehari.. dalam kuantiti yang kecik..

~ make sure ambik breakfast yang ade carbs and protein

~ tinggalkan cereal, ambik carbo protein n fat dari benda yang original punye.. bukan dari process food.

~ jangan makan potato, nasi putih bagai sebab tinggi GI.. u bertukar kepada sweet potato,whole grain pasta+bread

~ tinggal terus segala jus walau pun tak bergula.. minum air masak je..

~ jangan ambik gula langsung kecuali dari buah.

~ stop laa ubat julap pasal nanti kang pasni kalau u tinggal u terus jadi susah nak berak pasal duk bergantung pada ubat julap

~ NO goreng2!!

~ bile masuk pukul 3pm je, stop ambik sebarang carbo.. u makan protein je..

~ dalam diet sehari u, make sure u ambik carbo 40%, protein 40% fat 20%.

~ fat ambik dari sumber olive oil, dairy food je..

~ control food bukan untuk 3 hari je.. tapi setiap hari!!

~ hanya ade satu hari je utk cheating day

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

ni pasal exercise lak.. perasan tak yang bile u mula2 exercise berat u turun byk gile.. tapi lama2 dia stop turun.. kalau turun pun 1kg je.. pasal ape?? pasal badan kite dah immune dah.. so u kena tukar cara exercise!

~ exercise 4 kali seminggu

~ naikkan intensity..

~ tukar laa dari cycling and rowing tuh kepada treadmill and stepper..

~ cuba HIIT.. kalau u tak biasa buat, buat slow2 dulu.. contoh: atas treadmill, warm up 5minit, pastu sprint for 30sec pastu jalan slow utk 2 minit.. sambung lagi sprint for 30 secs, rest 2 minit.. continue utk 5-6kali..

~ limit kan masa kat gym kepada 45-90minit.. ingat! kite nak QUALITY tapi bukan quantity

~ jangan takut kepada dumbbell.. kite orang pompuan ade hormon testosterone sikit sangat.. cube laa weight training.. (MAKE SURE ADE TRAINER OR ADE ORANG EXPERT PASAL TUH AJAR U)

~ ok kalau u memang benci giler angkat besi.. beralih buat squat n lunges.. make sure form u betul

kalau u tak puas hati or nak tanya ape2, tanya laa.. kasi diri u 3 bulan.. i gerenti u boleh turun 7-8kg.. lagi2 kalau u berani buat HIIT or TABATA..

ingat, jangan tak makan langsung.. bile tak makan, metabolisme u turun.. ini lagi melambatkan penurunan berat u..

i langsung tak setuju pasal detox2 nih.. sebab u macam buat yo-yo diet.. bile makan kurang 1200kcal selama 3 hari, bile u kembali kepada makan biasa u, terus u kasi mode simpan lemak kat ur body.. trust me! kontrol makan bukan utk 3 hari sahaja!

eat healthy, exercise, rest.. mesti u dapat ape yang u nak;)

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign