Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Tuesday, March 30, 2010

kira kalori~

hari ni terlebih rajin pulak.. nak mengira kalori yang aku amek n kalori yang terbakar... semua ni based on food yang aku makan hari ni.. n jumlah kalori tak semestinya betul.. ada yang aku main congak sesuka hati.. sesiapa rajin nak betulkan.. memang sangat dihargai... tapi congakan aku pun based on bilangan kalori yang ade kat label n after googling jugak... so ni food yang aku makan today :

special K bar - 90 kcal
blackpaper tenggiri - 150 kcal
garden salad with thousand island - 80 kcal
3 sudu besar carbonara - 60 kcal
red bean pau - 180 kcal
sedikit fitnesse cereal - 20 kcal

so jumlah kalori yang aku ambil today - 580 kcal

nasib baik tak lebih 1000 kalori... tapi makan benda2 ni je takkan la lebih 1000 kan... so aku baru je balik dari gym tadi.. n after berbasikal n mendayung... aku berjaya membakar kalori sebanyak :


253 + 151 = 404 kalori

so ada 580 - 404 = 176 kalori lagi yang tak terbakar.. aku assume perjalanan aku ke kelas... tido.. naik turun tangga.. study (la sangat)...rasanya cukup kot 176 kalori terbakar.. hehe... papepun selamat berdiet ye kawan2~

3 comments:

KuraKura said...

hye there..
u patut check ur Basal Metabolic Rate.. and u tak boleh makan kurang dari 1200kcal sehari.. nanti u nyer metabolisme akan jadi slow..

i rasa u kena banyak buat research lagi pasal RMR and BMR.. even kite hanya tidoooo je satu hari, tak buat ape2.. tapi badan kiter masih perlukan energy utk pernafasan, perkumuhan..

makan laa 1200kcal per day.. then, u burn 500kcal ngan exercise.. mesti lagi cepat turun berat badan.. satu lagi, sila tinggalkan thousand island and mayo segala benda tuh..

Nisa~ said...

hai thanks Kura2... i dah bace pasal ambil 1200 sehari tu n mmg tau pasal tu.. just x buat je.. hehe... tapi i rase i mkn everyday around 1000kcal jugak.. macam yg tulis ni almost 600 kan n lunch i minum jusmate (367kcal)..

pasal thousand island tu.. i jarang pun makan... eh since diet ni memang tak pernah.. tapi sebab beli salad KFC tu.. n ade thousand island dlm pack kcil yang ada 58kcal tu.. so i decide nak makan la semalam... tp satu pack tu je la... lgpon ok kot makan sekali sekala.. hehe anyway thanks ye!

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

hee.. takde mende.. i nih sebab tengok u nak kawin, so excited nak u capai ape yang u nak.. kihkihkih..

makan laa lebih sikit.. big breakfast.. 5 meals dalam sehari.. after 3pm u jangan ambik carbs.. ambik makanan dari sumber protein je..

pasal salad tuh, u buat sendiri je.. gune french dressing ke.. jangan sentuh makanan dari unsur fat.. u ambik fat dari olive oil and telur je, kacang..

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign