Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Wednesday, April 17, 2013

bila laki bini berdiet


kenapalah susah sangat nak update blog ye sekarang.. dah la pendirian tak tetap.. kejap nak jadikan blog diet, kejap tak.. ok lah.. untuk enam ratus empat puluh tiga juta kali, aku nak bagitau yang aku tengah berdiet.. haha.. ok sebelum sambung cerita pasal majlis kahwin aku (entah bila pulakkan nak update pasal tu).. ceq nak khabaq yang since 7 bulan kahwin ni, berat kami laki bini naik 7kg bak ang.. adoiiiii.. pengsannnnn~

sesungguhnya hanya di blog ini sahajalah aku berani nak reveal berat aku *konon*.. sebab kat twitter, facebook, instagram ramai membe lelaki.. hik2.. kat sini even diorang baca pun bukan aku tau.. kat sana sah2 senang dibaca oleh mereka2.. tu pun dekat husband sendiri aku tak share berat aku.. malam semalam je terpaksa bagitahu time kitorang diskus strategi berdiet.. eh cop.. kitorang?yeah right.. sekarang ni bukan aku je nak diet.. husband pun nak folo sekali.. seluar dia memang dah ketat tak leh pakai unless rela dilihat seperti sarung nangka.. plus if tengok gambar awal kahwin pun, agak berbeza sikit dengan sekarang.. hamboi.. pandai sangat ke aku masak ni? hik2

 before 

after. ada la beza sikit kan. heh

kisah berat aku pulak.. masa hari perkahwinan, berat aku adalah 72kg.. tu macam dah limit.. aku diet turun 70kg, makan banyak naik 72kg..since aku stop diet dulu, around tu je la berat aku.. so aku bajet memang tu la range berat tetap aku and takkan melebihi 72kg.. memang la nak try diet sampai 45kg (hamboi!!!) one day.. tapi entah bile... aku memang sedar berat aku naik sebab jangan kata seluar and baju je dah ketat.. all the dalams dalams pun dah tak selesa nak pakai..  jadi pada hari khamis minggu lepas.. ofis aku buat health screening and aku pun pergi dengan hati yang hepi.. bile part timbang berat je.. jeng jeng jenggggggggg...

79.6 kg!!!!!!!!!!!!!!!

homaigodddddddddd.... sepanjang hidup, berat aku yang terberat adalah 80kg.. and now, lagi 0.4kg nak sampai limit tu.. no way!!!!!! i blame my husband for this.. hahaha ampun banggg.. amek ko.. dulu sebelum kahwin dok canang kat blog nak kawen nak kawen nak kawen.. dah kawen, terus lupa diri... then bila dah tau berat adalah ditahap kritikal, told husband aku nak diet.. serious! sebab semua dah ketat and kena spend banyak nak beli pakaian baru.. so dari membazir macam tu, baik aku diet.. boleh la berjimat sekali.. and dengan tetiba si husband pun cakap dia nak follow diet.. ok ini sudah bagus..

jadi weekend lepas, officially kitorang dah start diet atkins.. ni first time aku diet atkins..before this diet ikut suka.. nampak cam senang but for us, lagi-lagi husband, diet ini sangat2 susah.. macam aku oklah sikit, dah biase diet.. but husband first time diet and aku rasa macam tengah berpuasa dengan budak baru nak belajar puasa.. kesian.. second day diet, kemain lembek lagi dia.. takda tenaga.. sebabnya laki aku ni sweet orangnye.. hahaha panggg... maksud aku dia ni pemanis.. memang kena minum air manis.. dalam peti ais always ada stok air sirap.. air kosong minum kat ofis je.. kat rumah tak pernah nampak minum air kosong.. jadi bila dia cam collapse, asyik tanya "boleh tak makan ni. boleh tak makan tu".. kejap2 bukak peti ais.. kesian wehhhh.. sampai aku cakap "minum je lah sikit..takpe".. tapi if benda tu high carbs, dia tetap tak nak makan/minum.. memang sangat berdisiplin lah.. padahalnye banyak jugak kitorang makan pun.. bukannya berlapar berpuasa pun.. saikologi betul laki aku ni..

jadi hari ni hari ke-4 lah kitorang diet.. tu pun ada la mengelat lagi.. hari isnin, makan cheesecake sikit.. semalam makan frozen yogurt sikit.. sikit je la.. slow2 la kan.. kesian kat husband. dah nye aku yang pujuk dia makan sikit, dengan aku2 pun gi makan.. supportive la katakan.. wahaha..and semalam ktorang beli penimbang baru.. and sekarang berat aku adalah 78kg... woohooooo.... tolonglah bulan ni turun sampai 70kg.. haha mustahil.. oklah.. doakan kami ye.. haish camne pun, aku tau.. kitorang diet sesama ni, berat lelaki sure lagi cepat turun... sobs abg.. jangan la kurus dulu.. tunggu orang.....


gambar terbaru aku dengan berat 79.6kg tunaiiiiiii

anyway masa malam husband lembek giler tu.. before tidur kitorang berborak as usual

hubs:awak, siyes penat giler diet ni.. 
me: memang la.. awal2 camni la.. sebab dah biasa makan banyak.. bila kurangkan rasa la lemah sikit.. tau pun camne orang rase time diet2 dulu tu.. penat tau
hubs: hmmm kesiannya awak.. punyalah penat camni diet, takde hasil pulak
me:y&^$@*GH#*Y0




16 comments:

intandayani said...

ok la tu hubby n wifey diet skali..semngat sket

Izza - Jiejah said...

gud luck ..akak pun tgh diet , sebulan baru turun 2kg sobbbbsss :-(

Nisa~ said...

Intan - tula. mmg semangat lain mcm kali ni. Huhu

Izza - takpe slow2. Ni pun tak tau la turun brape. gud lak jugak tau!

Anonymous said...

ape pun jgn terpedaya dgn ubt2 pelangsing.sy pun ngh diet dh 2 bln.wt program diet sendiri,mang berkesan.x sbr nk tngok BMI reading reduce ke x.sabar & disiplin itu adalah kunci kejayaanku.

Nazira Yaacob said...

Hi dear kalau nak diet Atkins kena minum air banyak2.. takut efek buah pinggang or kena darah tinggi.. sama jugak kalau makan suplemen or vitamin apa2 pun..

I'm dieting using suplemen Shaklee and able to reduce 4kg dalam masa 5 weeks time. I tak exercise tapi control makan. Control makan pun ada caranya :) and paling penting minum banyak air <--sangat-sangat penting.

Kalau u berminat nak kurus guna suplemen Shaklee, boleh email ke naazyra@gmail.com

Mmg I bt biz Shaklee sebab it works on me. If you think suplemen is not your choice, then you may just ignore me then :D

Good luck in getting ideal weight!

Che'Yah Vitamomma said...

salam perkenalan..
saya pun tgh dlm usaha nak kuruskan badan tau..
alhamdulillah dpt turun 4kg dlm 2 weeks time..
salah satu petuanya.. banyakkan minum air suam.. elakkan air manis dengan keafein.. kafein buat kita rasa lapar .. dia akan buat bdn kita dehydrated..
cubalah ye!

Anonymous said...

Assalamualaikumm,sini saya ade 1 cara kurus dengan sihat disamping kurus bley buat duit lagi..nak tau.? aZwa_yokk89@yahoo.com

azura maidin said...

best lh diet sama2..
jemput ke blog sya..
http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

kedaivitaminfatimah said...

perkongsian yang sangat menarik. Kalau nak kurus dengan lebih berkesan, boleh juga amalkan tiga langkah mudah, iaitu dengan singkirkan toksin dari badan terlebih dahulu, lepas tu, bakar lemak dan bina otot bagi membantu proses metabolisme agar dapat kurus dengan berkesan.

Nak info lebih lanjut, bolehlah hubungi saya.

Hidup sihat dengan amalan pemakanan yang sihat. :)

yatt said...

salam pekenalan
sya pun dulu masalah yg sama...
sya mula dgn diet kalori yg betul..
sya suka ikut cara penyanyi liza hanim tu...itu lebih bagus...walau ambil masa yg lama tapi berbaloi..

nad said...

Memanh best kalau diet bersama suami..
bukan apa..takdelah dia request suro kita masak banyak2..
dan kita pun tak tolong melantak banyak...hihi

nice sharing dear..

Nor Hayati Ramli said...

perkongsian menarik dear :)

Nak Kurus Cara Sihat

Anonymous said...

I pun ada pakai satu produk ni, Best sebab hanya perlu sapu sahaja di tempat yang berkenaan, I pakai pun sebab kawan yg rekemen..

Alhamdulillah I baru lepas bersalin , berat badan pun dh turun 2 kilo walaupun x mengamalkan diet sangat.. ok la tu kan.. ada peningkatan.. , nnti nak berdiet dengan lebih tekun, mungkin boleh turun berkilo-kilo berat badanku Stretch Mark pun makin hilang dalam masa kurang 1 bulan kulit pun makin licin :) , Produk ni best sebab hanya Sapu sahaja di tempat yang diperlukan :)

I beli dekat FB ni------------> https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus , boleh try , ready stok katanya... masa I nak beli hritu punyalah susah nak cari stokis yg ada ready stock sbb stok berkurangan disebabkan ramai order...

Anonymous said...

I pun ada pakai satu produk ni, Best sebab hanya perlu sapu sahaja di tempat yang berkenaan, I pakai pun sebab kawan yg rekemen..

Alhamdulillah I baru lepas bersalin , berat badan pun dh turun 2 kilo walaupun x mengamalkan diet sangat.. ok la tu kan.. ada peningkatan.. , nnti nak berdiet dengan lebih tekun, mungkin boleh turun berkilo-kilo berat badanku Stretch Mark pun makin hilang dalam masa kurang 1 bulan kulit pun makin licin :) , Produk ni best sebab hanya Sapu sahaja di tempat yang diperlukan :)

I beli dekat FB ni------------> www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus , boleh try , ready stok katanya... masa I nak beli hritu punyalah susah nak cari stokis yg ada ready stock sbb stok berkurangan disebabkan ramai order...

Hairunissa Jopri said...

Terima kasih admin atas infonya..
Nak kurus dgn tips drpd saya??Jom..saya nak kongsi ni dgn uols..hihi

http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/tips-mudah-turunkan-berat-badan.html

Nissa
0193584312

Oneyani Deankayree said...

bila laki bini berdiet. mesti ada saingan haha kann?

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign