Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Monday, April 11, 2011

ubat kurus : Jusmate~

hari ni tiba2 rasa nak share something.. ye la.. bila baca balik entry2 aku ni, semua benda sama.. makan apa, buat apa semua.. so this entry aku nak share la ubat kurus yang aku ada makan..

anyway.. bila cakap pasal ubat kurus.. tak semua boleh terima.. yeah.. lain orang lain pendapat.. tapi kadang2 menyampah baca mereka yang anti gile dengan ubat kurus.. bagi diorang, sapa yang makan ubat kurus ni macam bongok sangatlah.. hai cik kak..kalau ye pun ko dah kurus tanpa makan ubat kurus.. and kalau la semangat semua orang sama macam ko? semua dah kurus macam ko.. tapi kita manusia ni kan lain perangai, lain kebolehan, lain kekuatan, lain ujian.. so please do respect others.. nak nasihat boleh if ubat kurus tu tak ok but jangan la sampai mendowngradekan orang..

eh terbebel pulak..anyway.. hari ni nak cerita pasal jusmate


ni first yang aku try.. umi belanja.. seriously.. mengikut pengalaman aku.. jusmate ni sangat berkesan.. memang berat turun cepat la.. masa makan ni memang at least 1kg seminggu boleh turun disertakan dengan diet la.. and if tengok kolum sesi penimbangan kat sebelah ni pun.. time yang aku cepat and banyak turun sampai 66kg tu.. memang dengan pertolongan jusmate la..tapi aku tak konsisten.. kejap minum kejap tak.. so if konsisten sikit berat pun cepat la turun.. even ada la beberapa orang akan cakap :
i - "ala minum jusmate time lunch.. ko tak boleh makan makanan lain sebab kena minum jusmate.. memang la kurus.. kalau ko tak makan pape time lunch and ko tak minum jusmate pun.. mesti berat ko turun jugak"
untuk kes aku.. ini adalah tidak benar.. sebabnya aku pernah try tak lunch.. or lunch sikit tapi berkhasiat.. selama beberapa minggu.. time tu aku tak minum jusmate.. hasilnya? berat turn sangat la lambat n kadang2 tak turun pun.. padahal pola pemakanan sama..
ii - "lepas ko stop jusmate tu mesti berat ko naik mendadak kan"
yang pasal ni pulak.. aku pernah cerita kat entry INI.. kalau aku tak minum jusmate pun.. kalau aku diet secara normal.. workout, eat less.. then bila stop diet balik.. aku makan nasik lemak 2 pinggan.. lunch makan tambah 2-3 kali.. makan petang makan benda bergoreng.. malam makan tambah jugak.. logik ke berat aku tak naik mendadak or maintain?

sebenarnye.. memang la kita tak boleh depends sangat.. bagi aku.. ubat2 kurus ni macam pemangkin untuk diet.. and mempercepatkan proses diet.. sebab bila minum cepat sikit berat turun.. bila tak minum turun tapi lambat.. tapi manusia ni berapa kerat je yang boleh bersabar lama2 kan..tu kelemahan aku, i admit.. hehe.. anyway.. sekarang aku dah stop minum jusmate.. sebabnya.. takde duit satu hal... and lagi satu.. aku tak suka rasa dia.. tu yang buat aku frust.. kalau la rasa dia sedap.. memang la aku akan still minum sampai sekarang.. tapi cukup la 4 kotak yang lepas.. seksa gila nak minum.. eh jangan salah sangka tau.. kawan2 aku cakap sedap je jusmate tu.. ada yang suka.. tapi aku ni, hatta kordial pun tak gemar sangat..

tapi jusmate ni bagi aku memang bagus la.. selain menguruskan.. kulit pun jadi cantik.. ada orang cakap bila diet, kita kurang makan minyak sebab tu la kulit jadi cantik.. tak minum jusmate pun sama.. tapi buat masa ni.. tak sama la.. sebab sekarang even kontrol makan pun.. jerawat2 halus still tumbuh.. parut pun ada.. masa minum jusmate tu kulit licin ok.. parut pun kurang.. tangkap gambar nampak flawless je.. sekarang nan ado.. nampak parut2 sume..and kawan aku pun niat asal minum jusmate sebab nak kurus.. sekali kulit dia jadi kurang jerawat terus dia minum sebab nak kulit cantik.. tapi tu la.. kalau la rasa dia sedap.. memang aku setia sampai kurus.. sebab dengan jusmate je aku semangat sikit nak diet.. haha lame~

k la.. dah panjang sangat pulak.. next time aku cerita yang lain pulak ye.. tapi aku ni bukan la suka minum yang merepek2.. yang dah establish je aku try.. yang lain belum teringin lagi.. and takut risiko.. and yang jusmate ni pun.. tak semua orang hasilnya sama.. maybe ada orang lain tak berkesan pun bila minum jusmate ni kan.. so papepun kena la try kalau berani n yakin.. tapi beli yang original ye.. =P

5 comments:

hdanny said...

penah gak guna jusmate ni masa tahun 2009..mmg berkesan sgt. turun 18kg dlm ms 2-3 bulan. lepas tu tahun 2010 try guna balik, badan dah imun dah.. x boleh masuk lagi jusmate ni..xde loss sgt.. mungkin 1st time user berkesan kat produk ni..bila nk ulang balik dah xmo turun2 dah..tu pengalaman lea la..bab rasa? dulu ok je minum 2-3bulan.. xde komplen.. bila nk restart balik tahun 2010 tu terasa ler manis giler nk telan..

aullea said...

ekeke terpakai akaun anak pulak..komen di atas dari aullea hehe

hafiza haris said...

hai, if u wish to lose weight, jus hit me :
013-2751047
efieyzz143@yahoo.com


i'm personal wellness coach in Herbalife :)

akak said...

pengalaman amik jus ni ialah..
hampeh.. berat x turun.. selera bertambah.. muahahahah.. duk lapo je memanjang..! udohnya SETOP! lagi satu rase sungguh x sedap..!! tobat!

Nisa~ said...

aullea - maybe la kan.. sebab after dah abes 4 kotak tu dah tak pernah try n now bila ingat rasa dia tu terus trauma.. seksa la nak abeskan dulu even berkesan pun.. die cam manis n muak.. ish imagine pun rasa meremang bulu roma.. huhu

hafiza haris - currently not planning to try any product yet but in future maybe kot.. nway thanks lot =)

akak - haha tu la.. lain org lain kesan dia kan.. n bab rase tu mmg setuju! aaaa

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign