Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Friday, September 17, 2010

the reason is YOU~

salam.. lame dah tak membebel emo kat blog.. so hari ni nak membebel la sikit.. ingat nak cite pasal food2 yang aku teringin nak makan time balik kelantan & tertunai pun tapi hold la dulu sebab tak boleh nak upload gambar.. cable takde...


anyway, tadi ada kawan YM tanya apa yang buat aku bersemangat masa mula2 nak start diet dulu... then jawapan fevret aku.. "sebab nak kahwin".. wahaha.. memang betul pun.. tu sebab asal & utama... tapi sebenarnye ada banyak lagi sebab yang aku caya most of kawan2 yang tgh diet ni ada reason yang same..
selain sebab kesihatan, other reason yang buat aku semangat nak diet of kos sebab:-

1. pandangan masyarakat.. ewah macam la dipandang sangat kan.. actually sedar tak sedar.. layanan kat orang gemuk n orang kurus ni agak lain sikit bagi sesetengah org... macam ada la sedare aku ni.. aku tengok kalau kazen2 aku yang lawa n slim ni cakap pasal kahwin.. die layan gila2.. siap tunjuk gambar cake kahwin, pelamin etc etc.. ajak usha barang2 kahwin even kazen aku tu takde plan lagi pun nak kawen bile.. siap nak sponsor la ape la...tapi bile mak aku usik cakap aku nak kawen tahun depan.. haremmmm... die senyum je... mula2 aku ade la terase sikit2 tapi bila dah selalu n aku rase macam aku ni sangat la diketepikan dari semua hal padahal kalau ikut logik.. aku yang lagi selalu jumpe die dari kazen aku yang lain.. tapi sebab aku tak lawa kot so die tak pernah la nak cuba offer aku apa2... ikut dia la... yang kawen ngn jalal nnti aku.. eh ape kaitan.. so aku nak tengok bile aku kurus nanti die nak layan aku macam die layan kazen lain tak.. eh cop.. aku kurus pun lawa ke? kantoi disitu~

2. ok next reason.. org gemuk ni memang seronok buat kawan.. mereka ni memang hepi go lucky.. memang dah ditakdirkan bersikap camtu kot... macam aku zaman sekolah dulu mmg agak gila2.. sampai time form 5 diorang lantik aku jadi ketua batch perempuan... ok la aku tak kisah pun... tetapi bile aku masuk U ni n bile ade someone tau yang aku ni dulu dilantik jadi ketua batch.. first ayat die yang kuar

"ala biase la tu.. org gemuk ni memang org suke sebab gile2.. tu yg lantik ko jd macam2.. kat skolah aku pun org gemuk gak jd cmni.. bukan sebab berkaliber pun"
hai mak enon... sedap nye mulut ko cakap tu kan.. tapi aku ni accept je la org ckp camtu.. layan kan aje.. ye la.. die lawa, berkaliber... sebab tu org tak lantik jd pape.. muahaha... tapi bile pk balik.. maybe tu sebab aku kena lantik dulu.. sebab ikut kaliber memang hampeh la.. asyik fly je.. tapi mulut bising no 1... oh down nye kadang  =(

3. sebagai seorang wanita.. of kos aku sangat sukekan kecantikan.. sangat sangat sangat suke.. TETAPI aku ni tipikal orgnye... selalu set dlm otak org gemuk ni pakai apepun tak lawa... tapi ade gak org gemuk bergaya yg memang hebat la.. berkeyakinan n sangat lawa tapi aku still x berani nak mencuba.. sebabnye, badan aku ni, tang upper part agak besar n macam tough.. so memang pakai pape pun nampak buruk..sebab tang satu tempat tu mesti akan ketat n nampak sangat besar.. hehe... ade yang gemuk tapi stabil kan.. same besar or ade shape.. so diorang pakai ape pun lawa... tp aku? haremmmm... selagi upper part ni besar memang la tak konfiden nak bergaye... memang la ada kawan2 marah cakap melawa je la nisak oi... selalu aku cakap tunggu kurus baru nak bergaya.. then ade la beberapa mulut puaka pernah cakap
 "ko kurus pun ko rase ko lawa ke"
 oi mulutttttt macam haram tapi takpe la.. aku ni org cakap camtu aku senyum n layankan aje... tau la ko slim n lawa kan... sebab tu sampai sekarang takde boifren lagi.. muahahaha maaf la telaser pulak.. dah ko jujur aku pun nak jujur la.. hehe.. eh raye ni so mintak maaf la ye kawan~ so kalau dah kurus nanti aku memang nak cube melawa tak kisah la jadi ape pun.. bukan utk org lain tp utk self satisfaction sebenarnye

4. macam point no 2.. org gemuk ni memang seronok buat kawan.. memang ade kawan lelaki dan perempuan.. selalu kawan ramai2 mesti ade terselit lelaki.. kalau jumpe kire havoc abes la bising hu haa mcm la bertahun tak jumpe.. tapi hakikat kalau tak jumpe pun.. si lelaki ni mesti akan keep in touch dgn yg kawan2 kurus ni.. kawan2 gemuk ni macam akan berbising2an bile jumpe je... time jumpe mmg la rase layanan die kat gemuk n kurus same je tapi bile tak jumpe ni nampak la beza.. haha gedik ko! eh2 cop.. aku cakap pasal diri sendiri ni tau.. jgn org lain terase pulak... so macam sebenarnye si gemuk ni watak pipih je.. ko ade bagus.. ko xde pun ade aku kesah.. or paling koman pun rase sunyi sebab takde sape nak bising2 buat lawak.. tak gitu? so bile dah kurus nanti.. aku nak tgk cmne plak die layan aku tp macam biase.. tak hadap sangat pun layanan lelaki lain.. eh apsal semacam je ayat...

5. tolong la jangan cakap depan aku
"awek die tu lawa tapi gemuk.. eh bukan perli ko tau.. ko lawa je gemuk n kurus pun.."
 "syg la die bergaye tp gemuk skit.. eh tp ko kalau bergaye takde la nmpak pelik macam die tu" 
"eh laki tu hensem tapi awek die gemuk la plak.. eh ko takpe.. ko gemuk pun lg lawa dr die"

 tolong jgn buat ayat cover boleh tak? aku dah dapat tangkap maksud ko tu dr ko awal bukak mulut lagi.. haha.. tunggu aku xde baru cakap kat org kurus yang lain ye.. kalau aku cakap kat ko takpe sebab aku gemuk same spesies dgn mereka2 tu.. ko yang kurus n perfek sile diam ok... oh god.. tipikal betul aku ni.. tapi takpe la.. kalau diorg cakap cmni depan aku pun aku senyum n layankan je.. plg koman pun reply "perli aku ke nih" dalam nada bergurau senda tapi sebenarnye ade sikit terase...

eh dah la tu.. perasan tak aku ni sebenarnye banyak terase dengan benda tak patut.. n selalu jadi mangsa mulut laser sesetengah member... tp yg bestnye aku ni bukan jenis luahkan pun... orang kalau kenal aku ni tengok macam takde masalah (ye la tu).. bising manjang... gembira ke sana kemari.. macam redha je dengan apa jadi.. perangai macam org tak matang tapi hati2.. mata aku liar.. telinga aku ada lintah.. aku seorang observer yg agak hebat.. muahaha... n selalunye first impression aku kat orang mesti betul.. tapi sebenarnye.. kalau bukan kerana korang ni.. aku sangat enjoy menjadi aku... tetapi terima kasih jugakla sebab korang ni la aku berubah sebenarnye..

"I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you"
-hoobastank- 

1 comments:

Blogger said...

BlueHost is definitely the best website hosting provider with plans for all of your hosting requirements.

 
Template by suckmylolly.com - header candies by Tayoindesign